fredag 31 januari 2020

Årets premiärtur

Trots minusgrader under natten så chansade jag på att åka ut till favoritsjön igår för årets första fisketur. Jag gjorde en liknande chansning för två veckor sedan, men då låg det is över hela sjön.

Igår var det dock öppet vatten, inte över hela sjön men tillräckligt för att sjösätta kajaken för några timmars abborrfiske. Det var c:a 2 grader i luften och ytvattentemperaturen skiftade mellan 0,7 och 1,2 grader.

Det var total stiltje så ibland var det svårt att se var det låg nattgammal is, det hände flera gånger att draget slog i det tunna istäcket eller att jag med ett kraschande ljud paddlade rakt in i isen.


Redan i fjärde kastet hakade det på en vinterstel abborre på 420 gram och någon timme senare ytterligare en abborre som var ännu mindre. Båda fiskarna högg vid en utskjutande udde på c:a 3-4 meters djup.

På ekolodet såg jag en del "bulor" med betesfisk på lite djupare vatten, på ungefär 6-8 meters djup, men trots idogt jiggande kring stimmen så kände jag inte ett nafs där.

I år tänkte jag börja mäta mina abborrar, i alla fall de lite större, så för skojs skull började jag med 4-hektosfisken, 31 cm ungefär var den.



måndag 20 januari 2020

Min luftkajak



I ett tidigare inlägg lovade jag att berätta lite om min fiskekajak. Fiske från kajak blir ju mer och mer vanligt och utbudet av fiskekajaker är idag gigantiskt. Det som är speciellt med min kajak är att den är av gummi och uppblåsbar.

När jag valde mellan plast- eller luftkajak så var det till slut två saker som avgjorde. Det ena var smidigheten vad gäller förvaring och transport, det andra var att kajaken också skulle kunna användas till dagsutflykter med frugan.

Den kanske vanligaste frågan jag får när jag berättar att jag fiskar från en uppblåsbar kajak är hur det går ihop med vassa krokar. Jag har haft kajaken i 2 år och aldrig varit i närheten av att sticka hål i den. Sidoborden och durken blåses upp med så hårt tryck att krokar glider av och så länge man inte lyftet ombord vilt sprattlande 5-kilosgäddor med stora wobblers dinglande utanför käften, så är risken minimal.

Gäddor krokar jag alltid av i håven eller i ett stadigt gälgrepp utanför kajaken innan jag tar ombord dem för ev. vägning och mätning.

Kajaken är otroligt stadig, så länge man sitter ner är det i princip omöjligt att välta den. Jag väger närmare 100 kg och kan sätta mig på kanten utan att kajaken välter eller tar in vatten (jag är t o m så kaxig att jag inte sätter fast några av mina prylar i kajaken, jag hoppas att jag inte får anledning att ångra det...).

I denna lilla film beskriver jag min kajak lite närmare.



Ett absolut måste på en fiskekajak, förutom att ha så lite prylar som möjligt ombord, är en ankartrolley. Med den  kan man enkelt ändra
ankarlinans dragriktning och vinkla kajaken i önskad position. Till plastkajaker finns färdiga set att köpa som bara är att skruva fast, i en luftkajak får man vara lite mer kreativ. I följande klipp visar jag hur jag löst trolleyfrågan.







Havsöring!

Årets förmodligen sista fisketur gick till samma vik som vi var i med fiskeguiden. Sol, svag vind, 3-4 grader i luften och runt 6 grader i v...